Matcha er en type grønn te som har blitt stadig mer populær de siste årene på grunn av dens mange helsefordeler og unike smak. Matcha er laget av bladene til Camellia sinensis-planten, den samme planten som vanlig grønn te er laget av. Matcha lages imidlertid annerledes enn vanlig grønn te. For å lage matcha, blir bladene til Camellia sinensis-planten skyggedyrket i omtrent tre uker før de høstes. Denne prosessen øker mengden klorofyll i bladene, noe som gir matcha sin livlige grønne farge. Etter at bladene er høstet, males de forsiktig til et fint pulver ved hjelp av steinkverner.
Helsefordeler
En av hovedfordelene med matcha er at den er rik på antioksidanter. Matcha har faktisk vist seg å ha høyere nivåer av antioksidanter enn vanlig grønn te. Antioksidanter er forbindelser som kan bidra til å beskytte kroppen mot skader forårsaket av frie radikaler, som er ustabile molekyler som kan forårsake skade på cellene i kroppen.
Matcha er også en god kilde til koffein, som kan bidra til å øke våkenhet og fokus. Imidlertid frigjøres koffeinet i matcha sakte i kroppen, så det forårsaker ikke den samme raske stigningen i energi og påfølgende krasj som kaffe noen ganger kan forårsake.
I tillegg til helsefordelene er matcha også kjent for sin unike smak. Den har en delikat, litt søt og gressaktig smak som passer godt sammen med en rekke ingredienser.
Oppskrift – Matcha latte:
Ingredienser:
- 1 ts matcha pulver
- 1 kopp usøtet mandelmelk (eller din foretrukne melketype)
- 1 teskje honning (eller ditt foretrukne søtningsmiddel)
Bruksanvisning:
- Varm mandelmelken i en liten kjele på middels varme til den er varm, men ikke kokende.
- I en liten bolle, visp sammen matcha-pulveret og 2 gram varmt vann til det danner en jevn pasta.
- Tilsett honningen i matcha-pastaen og bland godt.
- Hell den varme mandelmelken i et krus og tilsett matchablandingen.
- Rør til matchaen er helt oppløst og latten er jevn og kremet.
Nyt din matcha latte varm.
Du kan også prøve å tilsette en skvett vaniljeekstrakt eller et dryss kanel til matcha latte for en ekstra smak.